Інформація
Пошук

Чи є перспектива в перовськітних сонячних батарей

Свою незвичайну назву мінерал отримав на честь графа Перовського, та став сьогодні довлі високою альтернативою кремнію у виробництві сонячних панелей.

Перовськит представляє собою матеріал, який має зазвичай чорний або або червонувато-коричневого колір, при цьому у нього досить оригінальна структура кристалічної решітки. Цей матеріал містить додаткові інгрідієнти, тобто домішки (титан, ніобій, кальцій та інші) За своєю струтурою перовськит досить унікальний елемент, адже на основі його структури створюються високотемпературні надпровідні матеріали, іонні провідники, матеріали, що приближені до напівпровідників.

Ще донедавна перовськит застосовувася як діелекторик багатошарових керамічних конденсаторів. Але завдяки великій кількості експериментів та дослідженням цей матеріал вирішили використати у виробництві сонячних модулів, адже показники пировськита, які стосуються поглинання сонячного випромінювання доволі високі.

В порівнянні з кремнієвими аналогами, модулі з перовськита поглинають стільки світла (товщина 1 мікрон) скільки модуль з кремнію ( товщина 180 мікрон). Перовськит є напівпровідником, так як і кремній, тому він може також продуктивно передавати заряд енергії від випромінювання світла. При цьому перовськит має ширший спектр перетворювання.

Південна Корея у 2014 році в інституті хімічної технології провела відповідні досліди, які привели к отриманню перовськітних сонячних модулів, з показниками ККД - 18%. Завдяки таким даним елементи з перовськиту почали порівнювати з кремнієвими, але на користь перовськитних. Характерною рисою для таких модулів стала їх доступна вартість, вона значно нижче за кремнієві аналоги. Всі спеціалізовані роботи по дослідженню перовськита зараз продовжуються по всьому світові, багато вчених фахівців прогнозують, що в найближчі 5-10 років ефективність перовськітних сонячних батарей збільшиться до 30%.

Виходячи з вищезазначеної інформації, постає питання - чому ж про ці елементи так мало знають та чому їх не запускають у широке виробництво? Відповідь спеціалістів поки що така - дані про стійкість до перегріву і сприйнятливості ультрафіолетового випромінювання поки що у стадії вивчення. Але вчені все ж мають надію виправити ситуацію та продовжують експериментувати. На даний час результати досліджень полягають у тому, що живучість перовськітних батарей вже вийшла на межу у 25 років.

Питання співвідношення ціна-ефективність стосовно сонячних батарей хвилює всіх, хто працює у сфері сонячної енергетики. Але більшість фахівців впевнена, що майбутнє альтернативної енергетики вже за перовськитними сонячними модулями. Цей унікальний матеріал заслуговує високої уваги та подальшого вивчення. Їх показники з кожним днем вражають, тому незабаром можна очікувати відповідного ажіотажу саме біля такого типу сонячних батарей.

Читайте більше інформації про всі найпопулярніші сонячні батареї на ресурсі https://sun-energy.com.ua

1197